Standarde și Cod de Etică

Acest cod oferă principiile generale la care subscrie MindSteep Consulting & Training SRL  (numită mai jos, Organizație) prin site-urile și programele de consultanță,  coaching și training: NLPAcademy.ro, AcademiaNLP.com, AcademiaNLP.org, AtCoach.ro, MindSteep.com, MindSteep,org, MindSteep.io, PowerLeader.co.uk, ANLP.ro, AMP.ro, BeingBetterYou.com.

Principiile reprezintă un cod de acțiune care ghidează comportamentul bazat pe valori. Principiile se bazează pe legi, precedente, experiența dobândită și lecțiile învățate, cu alte cuvinte, nu stabilesc în detaliu ceea ce trebuie să facă coach-ii, trainerii sau consultanții (numiți mai jos, Profesioniști), ci oferă principii directoare în cadrul cărora aceștia se poate profesa liber.

Acordul cu acest cod și standarde este o condiție prealabilă pentru a profesa in cadrul Organizației, ele acționând întotdeauna în contextul legilor din România și Uniunea Europeana.

Organizația nu este responsabilă pentru activitatea Profesioniștilor certificați ce operează in cadrul Organizației și nici nu îi monitorizează în permanență. Profesioniștii sunt responsabili pentru propria lor muncă și pentru propriile rezultate.

ÎNCĂLCĂRI ALE CODULUI

În cazul în care clienții, sponsorii sau beneficiarii (numiți mai jos, Beneficiari) consideră că un Profesionist al Organizației a acționat astfel încât să încalce acest cod, aceștia vor rezolva într-un prim pas problema direct cu Profesionistul respectiv.

Oricare dintre părți poate cere Organizației să ajute la această rezolvare.

În cazul în care Beneficiarii rămân nemulțumiți de soluționare, aceștia pot depune o plângere oficială către conducerea Organizației, care va investiga plângerea și va întocmi un raport ce va fi transmis părților.

STANDARDELE ȘI ETICA MINDSTEEP

Acestea sunt Standardele și etica oficiale ale Organizației acceptate de toți stakeholderii acesteia, Beneficiari și Profesioniști. Aceste Standarde de conduită fost aprobate și de către consiliul de conducere al Organizației si acceptate de către Profesioniștii și Beneficiarii Organizației.

PREAMBUL

Serviciile de profilare, coaching, training și consultanță (numite mai jos Servicii) reprezintă asocierea cu Beneficiarii într-un proces de analiză, educație, creativitate, interacțiune și feedback care îi ajută să își maximizeze potențialul personal și profesional.

Aceste Standarde sunt concepute pentru a servi drept orientări etice fundamentale pentru persoanele care utilizează Serviciile în toate contextele de practică. Ele au trei obiective principale: să ghideze comportamentul coachilor; să informeze clienții coachilor; și să promoveze încrederea publicului în coaching ca proces de dezvoltare profesională și personală.

NOTĂ PRIVIND STANDARDELE

Aceste standarde trebuie citite și interpretate în întregime. Nu există nicio semnificație prioritară legată de ordinea în care apar standardele.

 

Diferite aspecte ale coaching-ului, inclusiv unele aspecte acoperite de aceste standarde, pot fi afectate și de alte norme profesionale aplicabile. Aceste surse pot crea conflicte cu aceste standarde și pot avea prioritate față de acestea. Cu toate acestea, un coach ar trebui să depună toate eforturile pentru a se conforma spiritului și intenției acestor Standarde atunci când își deservește clienții. Acest efort ar trebui să includă onorarea tuturor standardelor rămase care nu intră în conflict cu aceste alte surse.

Aceste standarde, cu excepția cazului în care și până la adoptarea lor de către o autoritate de reglementare, nu au forță de lege. Cu toate acestea, faptul că aceste standarde au fost adoptate de către entitățile de aprobare respective ar trebui să îi avertizeze pe Coach-i asupra faptului că aceste standarde pot fi considerate ca stabilind un standard de îngrijire pentru Coach-i.

SECȚIUNEA 1. CONDUITA PROFESIONALĂ ÎN GENERAL

1) Coach-ii nu vor face, cu bună știință, nicio declarație publică care să fie falsă sau înșelătoare cu privire la ceea ce oferă ca Coach-i și nu vor face afirmații false în niciun document scris referitor la profesia de Coach- sau la acreditările Coach-ului.

2) Coach-ii își vor identifica cu exactitate calificările, expertiza, experiența, certificările și acreditările în materie de coaching.

3) Coach-ii vor recunoaște și onora eforturile și contribuțiile altora și nu le vor prezenta în mod eronat ca fiind ale lor. Coach-ii înțeleg că încălcarea acestui standard îi poate expune la o acțiune în justiție din partea unei terțe părți.

4) Coach-ii se vor strădui în permanență să recunoască problemele personale care pot afecta, intra în conflict sau interfera cu performanța lor de coaching sau cu relațiile lor profesionale de coaching. Ori de câte ori faptele și circumstanțele o impun, Coach-ii vor solicita prompt asistență profesională și vor determina măsurile care trebuie luate, inclusiv dacă este oportună suspendarea sau încetarea relației (relațiilor) lor de coaching.

5) Coach-ii se vor comporta în conformitate cu aceste standarde de conduită în toate situațiile de formare a Coach-ilor, de mentorat al Coach-ilor și de supraveghere a Coach-ilor.

6) Coach-ii vor efectua și vor raporta cercetările cu competență, onestitate și în conformitate cu standardele științifice recunoscute și cu orientările aplicabile în materie. Cercetările Coach-ilor vor fi efectuate cu consimțământul și aprobarea necesară a celor implicați și cu o abordare care să protejeze participanții de orice potențial prejudiciu.  Toate eforturile de cercetare vor fi efectuate într-un mod care respectă legile țării în care se desfășoară cercetarea.

7) Coach-ii vor păstra, stoca și elimina cu acuratețe orice înregistrări create în timpul activității lor de coaching într-un mod care promovează confidențialitatea, securitatea și viața privată și care respectă orice legi și acorduri aplicabile.

SECȚIUNEA 2. CONFLICTE DE INTERESE

8) Coach-ii vor încerca să evite conflictele de interese și potențialele conflicte de interese și vor dezvălui în mod deschis orice astfel de conflicte. Coach-ii se vor oferi să se retragă atunci când apare un astfel de conflict.

9) Coach-ii vor dezvălui clienților lor și sponsorilor clienților toate compensațiile anticipate de la terțe părți pe care Coach-ul le poate plăti sau primi pentru recomandările acelui client. “Sponsorul” este entitatea (inclusiv reprezentanții acesteia) care plătește și/sau aranjează furnizarea serviciilor de coaching.

10) Coach-ii vor face troc pentru servicii, bunuri sau alte remunerații nemonetare doar atunci când acest lucru nu va afecta relația de coaching.

11) Coach-ii nu vor profita cu bună știință de niciun avantaj sau beneficiu personal, profesional sau monetar din relația coach-client, cu excepția unei forme de compensare convenite în acord sau contract.

SECȚIUNEA 3. CONDUITA PROFESIONALĂ CU CLIENȚII

12) Coach-ii nu vor induce în eroare cu bună știință sau nu vor face afirmații false cu privire la ceea ce clientul sau sponsorul lor va primi în urma procesului de coaching sau de la ei în calitate de Coach-.

13) Coach-ii nu vor oferi potențialilor lor clienți sau sponsori informații sau sfaturi despre care Coach-ul știe sau crede că sunt înșelătoare sau false.

14) Coachii vor avea acorduri sau contracte clare cu clienții sau sponsorii lor și vor onora toate acordurile sau contractele încheiate în contextul relațiilor de coaching profesional.

15) Coach-ii vor explica cu atenție și se vor strădui să se asigure că, înainte sau la întâlnirea inițială, clientul lor și sponsorii înțeleg natura coaching-ului, natura și limitele confidențialității, aranjamentele financiare și orice alți termeni ai acordului sau contractului de coaching.

16) Coach-ii vor fi responsabili de stabilirea unor limite clare, adecvate și sensibile din punct de vedere cultural care să reglementeze orice contact fizic pe care Coach-ii îl pot avea cu clienții sau sponsorii lor.

17) Coach-ii nu vor deveni intimi din punct de vedere sexual cu niciunul dintre clienții sau sponsorii lor actuali.

18) Coach-ii vor respecta dreptul clientului de a pune capăt activității de coaching în orice moment al procesului, sub rezerva prevederilor acordului sau contractului, și vor fi atenți la indicii că clientul nu mai beneficiază de pe urma relației de coaching.

19) Coach-ii își vor încuraja clienții sau sponsorii să facă o schimbare dacă Coach-ul consideră că clientul sau sponsorul ar fi mai bine deservit de un alt Coach- sau de o altă resursă.

20) Coach-ii vor sugera clientului lor să apeleze la serviciile altor profesioniști atunci când consideră că este necesar sau adecvat.

SECȚIUNEA 4. CONFIDENȚIALITATE

21) Coach-ii vor menține cele mai stricte niveluri de confidențialitate cu privire la toate informațiile despre client și sponsor. Coach-ii vor avea un contract de acord clar înainte de a divulga informații unei alte persoane, cu excepția cazului în care acest lucru este cerut de lege.

22) Coach-ii vor avea un acord clar cu privire la modul în care informațiile de coaching vor fi schimbate între Coach-, client și sponsor.

23) Atunci când acționează ca formatori ai elevilor Coach-i, Coach-ii vor clarifica politicile de confidențialitate cu elevii.

24) Coach-ii vor avea Coach-i asociați și alte persoane pe care le gestionează în serviciul clienților și al sponsorilor lor, în calitate de remunerați sau voluntari, care vor încheia acorduri sau contracte clare de aderare la aceste standarde de confidențialitate/conservare a vieții private și la toate Standardele de conduită, în măsura în care sunt aplicabile.

Acest document se completează cu standardele profesiei de coach și consilier de dezvoltare personală aplicate in România.

Shopping Cart
Scroll to Top